Viktor Rašović (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)
Viktor Rašović (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Vicešampion Evrope preko Novog Beograda do prvog trijumfa u Ligi šampiona, briljirao Nemanja Ubović

Vreme čitanja: 4min | uto. 30.11.21. | 21:37

Ferencvaroš odbranio domaći teren i radovao se posle tri remija - 11:10

Stvorio je Novi Beograd moćan tim, ali Vladimir Vujasinović i dalje osluškuje kako njegova mašinerija radi, uočava sistemske greške i ispravlja ih u hodu. Zaribao je Novi Beograd u Mađarskoj, posrnuo je drugi put u sezoni. Pre Ferencvaroša, koji je večeras prvi put trijumfovao u Ligi šampiona, meru Novom Beogradu uzeo je samo Olimpijakos. Da se Novi Beograd iz Budimpešte vrati praznih šaka postarali su se srpski centar Nemanja Ubović i golman Soma Vogel, koji je imao čak 16 odbrana - 11:10 (3:3, 4:3, 4:3, 0:1).

Odigrao je Novi Beograd šest utakmica u pet dana, a zatim i prevalio put od 380 kilometara, odrazilo se to donekle na igru Vujasinovićevog tima i doprinelo drugom porazu u Ligi šampiona. Ne štreca se Novi Beograd zbog rezultata u grupnoj fazi Lige šampiona - propozicije elitnog takmičenja su takve da mu garantuju mesto na završnom turniru čiji je organizator - ali nijedan meč do sada nije odradio sa pola mozga i željom da se sačuva.

Izabrane vesti

Došao je u mađarsku prestonicu, na “vruć” gostujući teren, da se nadigrava i vidi gde je u odnosu na vicešampiona Evrope, kome gori pod nogama, a uzrok je donekle i Novi Beograd. Upadanjem u grupu sa Vujasinovićevim sastavom, za Fradi je značilo da mu četvrto mesto na kraju grupne faze ne igra, već da mora da bude na nekoj od prve tri pozicije kako bi se ukrcao na letnji voz za Beograd. A, sezonu sa izmenjenim sastavom otvorio je traljavo - vezao tri remija - i došao je u poziciju da mu je pobeda protiv Novog Beograda neophodna.

Imao je olakšan posao Ferencvaroš pošto Novi Beograd nije bio na maksimalnom broju obrtaja, ali je i te kako, kao i domaćin, bio željan da trijumfuje i izgradi pobednički mentalitet. 

Velike probleme od početka utakmice bekovima Novog Beograda zadavao je srpski centar Nemanja Ubović, koji je ovoga leta pristigao u klub iz Budimpešte. Otišao je Konstantin Bikari u Brešu - imaće pravo da zaigra tek od januara - a njegovo mesto zauzeo je Nemanja Ubović i od dolaska u Ferencvaroš najbolju utakmicu odigrao je protiv Novog Beograda. 

Izuzetno raspoložen za igru bio je sidraš, koji uprkos dobrim igrama u Barseloneti nije uspeo da ubedi Dejana Savića da je njegovo mesto u avinu za Tokio, dok je Draško Gogov, najbolji strelac Novog Beograda u protekloj sezoni, poput Nemanje Ubovića koristio višak prostora koji mu je ostavljan. Očekivano su se treneri opredelili da pokušaju da neutralištu najbolje šutere: Dušana Mandića i Strahinju Rašovića sa jedne, a Martona Vamoša i Danila Merkulova sa druge strane.

Miroslav Perković (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)Miroslav Perković (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

U takvoj postavci igre više prostora da se razmašu dobili su igrači iz drugog plana. Ali, vremenom proradili su i prve violine, jer automatizam koji je prisutan u igri Novog Beograda teško je u potpunosti prekinuti. A, kako i ne bi bilo kada je Vladimir Vujasinović okupio reprezentativce na jednom mestu i od tima sa “11. aprila” napravio “malu Srbiju”.

Maestralno su Marton Vamoš i Nemanja Ubović koristili situacije kada je Fradi imao igrača više u bazenu, što je u suprotnom smeru bila bolna tačka. Imao je Novi Beograd više takvih prilika, ali ih je većinu protraćio. I pored toga, Novi Beograd igrao je egal meč sa Fradijem, a prvu kakvu-takvu osetniju prednost domaćin je stekao krajem treće deonice kada su Marton Vamoš i Gergo Fekete provlačili loptu iza leđa Gojka Pijetlovića. Mogao je golman Novog Beograda bolje da reaguje, a Vladimir Vujasinović, ipak, nije posegnuo za promenom. Zadržao je Pijetlovića među stativama.

Duško Pijetlović je s alinije od dva metra spustio razliku na podnošljiv zaostatak, ali je usledio mat u dva poteza. Prebacivanje s krila na krilo i četvrti gol Nemanje Ubovića. Pojačao je Novi Beograd intenzitet igre u odbrani, zatvorio je prilaze golu, ali je Soma Vogel kao poslednja linija odbrane ostao nerešiva enigma. Golman Ferencvaroša je poput hobotnice raširio krake i pokupio sve lopte koje su išle u okvir gola. Novi Beograd je 23 sekunde pre kraja golom Strahinje Rašovića uspeo da smanji zaostatak, ali ne i da izbegne drugi poraz.

VATERPOLO LIGA ŠAMPIONA – 4. KOLO

GRUPA A

Utorak

Dinamo Tbilisi - Breša 11:19

Jadran Split – Radnički Kragujevac 9:8

Olimpijakos – Barseloneta 8:4

Ferencvaroš – Novi Beograd 11:10


GRUPA B

Sreda

19.00: OSC Budimpešta – Marselj

20.00: Steaua Bukurešt – Jug Dubrovnik

20.30: Crvena zvezda – Hanover

20.30: Pro Reko – Špandau



tagovi

VK Novi BeogradVK FerencvarošLiga šampiona u vaterpoluvaterpolo Srbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara